Simremad er skønt, når efteråret melder sig, og det er vådt, gråt og sort udenfor. Og den slags mad kalder jo næsten på at blive tilberedt med en porter eller en imperial stout med lakrids.

Jeg forsøgte mig med denne gryderet som er inspireret af en opskrift på svinekæber i lakrids i Johan Bülows kogebog: Lakrids i maden.

Den er ret enkel at sætte i gang, og så står den ellers og passer sig selv, mens ingredienserne laver magi i en times tid.

Hvis man vil bruge svinekæber, som i den oprindelige opskrift, så skal gryden lige stå 15-20 minutter uden låg, til kæberne er helt møre.

Har du ikke lakridssirup i huset, kan du evt. bruge muscovadosirup eller mørk sirup, som også har lidt lakridsnoter – men det bliver selvfølgelig ikke helt det samme.

Jeg har brugt en porter fra Willemoes, som er med lakrids, men du kan selvfølgelig også bruge andre portere eller imperial stouts – det vigtigste her er bare, at der rent faktisk er lakrids i øllen og ikke bare lakridsnoter fra brygningen.

Opskrift

4 personer

2 gulerødder
1 persillerod
4 stykker entrecote
olie til stegning
2 fed hvidløg
50 cl lakridsstout eller -porter
1 spsk. peberkorn
2 laurbærblade
5 kviste timian eller 1 spsk. tørret
1 spsk. honning
1-2 spsk. sød lakridssirup
2-3 spsk. balsamicoeddike
salt og peber
Pynt
timian

  • Skræl og skær gulerødder og persillerødder i grove stykker. Pil og skær løget i både.
  • Brun kødet i lidt olie i en varm, tykbundet gryde (gerne støbejern). Tag det op, når det er brunet på begge sider.
  • Brun herefter gulerod, persillerod, løg og knust hvidløg i lidt olie i gryden. Kom kødet tilbage i gryden ovenpå grøntsagerne og tilsæt øllen.
  • Kom peberkorn, laurbær og timian i en tepose, og kom den i gryden. K
  • Læg låg på, og lad retten stå og simre i ca. 1 time. Flyt lidt rundt på kødet undervejs, så det får lige meget varme.
  • Tag kødet op, og sigt saucen over i en ren gryde. Lad den koge lidt ind, hvis det er nødvendigt. Smag til med honning, lakridssirup, balsamico og salt.
  • Kom kødet tilbage i saucen, og servér med det samme – gerne pyntet med lidt frisk timian. Servér med fx kartoffelmos eller ris.

Inspiration fra kogebogen Lakrids i maden af Johan Bülow

Portergryde med entrecote

Post navigation


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *