Skøn bønnegryde, der egner sig fantastisk til de kolde efterårs- og vinteraftener. Hvidtøl med lakrids giver sammen med mørk chokolade en rund og meget fyldig smag til gryderetten.
Det tager lidt tid at ordne græskar og grøntsager, og alt i alt tager det cirka 1 time at tilberede gryden. Men det er bestemt umagen værd. Jeg brugte KB Juleøl og chilichokolade, men jeg tænker også, det vil smage godt med en sød porter eller stout og chokolade uden chili.
Opskrift
4 personer
Bønnegryde
4 spsk. olivenolie
2-3 fed revet hvidløg
1 tsk. stødt spidskommen
0,75 rosa peberkorn (rosenpeber)
0,5 tsk. røget chili (chipotle eller evt. røget paprika)
2 rødløg i både
3 stængler bladselleri i tynde skiver
250 gram hele champignon
4 stilke frisk oregano (evt. 1-2 spsk. tørret)
140 gram tomatpuré
1,5 dl hvidtøl eller anden sød, mørk øl
2 dåser eller kartoner sorte bønner
20 gram mørk chokolade (evt. med chili)
Æbleeddike efter smag
Salt og peber
Tilbehør
Bagt hokkaidogræskar
0,5-1 hokkaidogræskar
2 spsk. olivenolie
majstortillas eller tacoskaller
frisk lime
frisk koriander
hakket forårsløg
creme fraiche eller smuldret feta
- Start med græskarret. Sæt først ovnen på 180 grader varmluft.
- Vask græskarret, og skær det i tern på ca. 2×2 cm (med skræl, den kan sagtens spises)
- Vend græskarret i olien sammen med halvdelen af hvidløget, salt og peber.
- Kom græskarternene i en lille bradepande, og bag dem i 20 minutter til de er møre og gyldne.
- Varm imens 4 spsk. olie i en sauterpande. Tilsæt resten af hvidløget, krydderier, løg, bladselleri, champignon og oregano. Lad det stege, under omrøring, i ca. 5 minutter ved middel varme.
- Tilsæt tomatpuré, og lad det stege med 1-2 minutter.
- Skyl bønnerne godt, og hæld dem i grøntsagsblandingen sammen med øllen. Lad det koge 7-8 minutter, så det koger lidt ind.
- Smag til med mørk chokolade, æbleeddike, salt og peber.
- Servér bønnegryden med tilbehøret – enten som pynt eller i skåle ved siden af.
Opskriften er inspireret af Samvirke (bladet fra januar 2022)