Hvornår går man nogensinde forkert i byen med hindbær og lakrids? Nej vel! Det gælder også i disse svenske semlor, hvor der er lakrids i bollerne og hindbær i flødeskummet. Ganske enkelt en fantastisk fastelavnsbolle.

De svenske fastelavnsboller er karakteriseret ved, at man skærer en lille top af de færdigbagte boller, smør marcipanmasse på bunden, fylder med flødeskum og kommer den lille top ovenpå.

I denne opskrift blander du selv lakridsmarcipanen, men hvis du har færdig lakridsmarcipan, kan du selvfølgelig bruge det. Jeg pyntede flødeskummet med frysetørrede hindbær og lakridsgranulat, før jeg lagde det lille låg på, men du kan også prøve med hakkede tyrkisk peber-bolsjer, hvis du ønsker at peppe bollerne op med saltlakrids.

Bollerne her skal pensles med lakridssirup, men hvis du ikke har det, kan du i stedet bruge glukose eller hvid sirup blandet med lakridspulver.

Bollerne smager lækkert af kardemomme og lakrids. Blandingen af marcipan og hindbærskum står fint til bollerne og sørger for, at der både er fast og blødt til mundoplevelsen, mens granulat eller tyrkisk peber giver et knasende finish.

Opskrift

18 semlor

Dej
50 gram gær
3 dl mælk
150 gram smør
1 æg
1 dl sukker
0,5 tsk. salt
1 tsk. stødte kardemommekerner
Ca. 600 gram hvedemel
2 spsk. lakridsgranulat eller lakridspulver
0,5 tsk. hjortetaksalt
0,5 dl lakridssirup

Fyld
300 gram marcipan
2 tsk. lakridspulver
0,5 dl mælk

Topping
6 dl piskefløde
1 dl hindbærsyltetøj eller friske hindbær
lakridsgranulat eller 10 knuste tyrkisk peber
frysetørrede eller friske hindbær
evt. flormelis

Boller

  • Smuldr gæren i en bunke, og opløs den i lillefingervarm mælk. Tilsæt en knivspids sukker, og lad væsken stå i ca. 10 minutter, så gærcellerne begynder at arbejde.
  • Tilsæt smør, æg, sukker, salt, kardemomme.
  • Tilsæt derefter det meste af melet blandet med lakridsgranulat og hjortetaksalt.
  • Ælt dejen grundigt, og lad den hæve tildækket i ca. 20 minutter.
  • Del derefter dejen i 18 stykker, og form dem til boller, som du sætter på en plade med bagepapir. Lad dem hæve tildækket i ca. 1 time.
  • Bag bollerne i midten af ovnen ved 225 grader i 8-10 minutter.
  • Tag bollerne ud af ovnen, pensl dem med lakridssirup, og lad dem køle af.
  • Skær et lille låg af bollerne.

Fyld

  • Riv marcipanen, og bland den med lakridspulver og mælk. Smør eller sprøjt blandingen på bunden af bollerne.

Topping

  • Pisk fløden, og bland den med hindbærsyltetøj eller friske hindbær. Smør eller sprøjt skummet oven på marcipanen, og strø lakridsgranulat eller tyrkisk peber og hindbær ovenpå.
  • Læg de små låg ovenpå, og strø eventuelt flormelis over.

Inspiration fra www.arla.se

Lakridssemla med hindbær

Post navigation


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *