Denne hjemmelavede is er en perfekt forfriskning til en varm sommerdag. Den er læskende med en meget let lakridrodssmag og friskhed fra hyldeblomst, jordbær og mynte. Og så er den superlet at lave!
Man kan selvfølgelig købe færdiglavet hyldeblomstsaft, men hvis man som jeg har hyld i haven, kan man jo også lave saften selv. Så tager det selvfølgelig lidt længere tid, før man kan sætte sine is over. Men det gør bestemt ikke isene ringere.
Opskrift
4 is
1 dl koncentreret hyldeblomstsaft
5 dl vand
1 lakridsrod
4-6 jordbær
10-12 mynteblade
- Slå lakridsroden let i stykker med en hammer.
- Bland saft og vand, og kom lakridsroden i. Lad det trække i 4 timer.
- Skær jordbær i skiver, og fyld dem i 4 isforme sammen med mynteblade.
- Hæld hyldeblomstsaften på, og frys formene i 2 timer.
- med jordbær
- Blend jordbærrene og fordel dem i 4 isforme. Frys dem 1,5-2 timer, til massen er så fast, at den ikke vil blande sig med det næste lag.
- Skræl og blend mangoen, og bland sødskærmsfrøene i. Fordel blandingen ovenpå jordbærrene i de 4 isforme. Frys yderligere 1,5-2 timer, til massen er fast nok til ikke at blande sig med næste lag.
- Skræl og blend kiwierne, og fordel blandingen over mangoen i de 4 isforme. Frys isene natten over.
Inspiration fra lakritsroten.se
Hyldeblomstsaft
- Ingredienser: 20 hyldeblomstskærme, 2 økologiske citroner, 1 liter vand, 1 kg rørsukker, 20 gram vin- eller citronsyre, 1 tsk. natron.
- Læg hyldeblomstskærme og citronskiver lagvis i en stor skål eller gryde.
- Bring vandet i kog, tilsæt sukkeret, og lad det koge, til sukkeret er opløst.
- Afkøl sukkerlagen, og rør vin- eller citronsyre i.
- Hæld sukkerlagen over citron og blomsterskærme. Læg et låg over skålen, og lad det trække tre døgn i køleskabet. Rør af og til i blanden for at få aromaen ud af blomsterne.
- Si saften, og tilsæt natron. Hæld saften på kogte flasker. Hvis den skal holde nogle uger, kan du skylle flaskerne med atamon. Du kan også hælde saften på plastflasker og fryse dem, så du har saft til senere på året.
- Den færdige saft skal fortyndes med vand.
Lakridsrodsis med hyldeblomst og jordbær