Solbær og lakrids klæder hinanden rigtig godt, og når de bliver mikset i denne cheesecake, går det hele op i en højere enhed.

Jeg har haft et godt øje til denne opskrift i et stykke tid, men jeg har stor respekt for husblas, så derfor har jeg taget tilløb, før jeg kastede mig ud i eksperimentet.

Men heldigvis gik det godt, for det er en meget lækker dessertkage, hvor de friske solbær sammen med den sprøde lakridsbund giver modspil til den fede og bløde ostemidte. Absolut umagen værd!

Jeg har kun én springform, og den er lidt større end den anbefalede i opskriften, så ostemassen blev ikke så høj i den endelige kage, men den smagte nu fint alligevel.

I opskriften bliver der brugt solbærsaft, og da jeg har solbærbuske i haven, som er meget gavmilde, har jeg som regel solbær i fryseren, som jeg selv laver saft på. Opskriften på solbærsaft står under kageopskriften.

Saften kan laves uden sukker, hvis man gerne vil spare lidt på det. Så bruger jeg flydende stevia til at søde med i stedet – men pas på, du ikke får for mange dråber i, for så bliver saften for oversød, synes jeg.

Opskrift

8-10 personer
Bund
180 gram digestivekiks
25 gram sukker
1 spsk. lakridspulver
100 gram smeltet smør
Fyld
400 gram flødeost naturel
3 tsk. vaniljesukker
1,5 dl sukker
2 æg
Gelé
5 blade husblas
3 dl koncentreret solbærsaft

Dag 1

  • Bund: Knus kiksene, og bland dem med sukker og lakrids. Smelt smørret, og bland det i kikseblandingen. Tryk blandingen ned i bunden af en smurt springform (ca. 22-24 cm i diameter). Tænd ovnen på 175 grader, og sæt formen i køleskabet, mens du laver fyldet.
  • Fyld: Pisk flødeost med vaniljesukker og sukker i en skål. Tilsæt æggene ét ad gangen. Hæld ostemassen over kiksebunden i springformen, og bag kagen i den forvaremede ovn i ca. 60 minutter, eller til den er 75 grader i midten. Tag kagen ud, og lad den køle lidt af på køkkenbordet. Sæt den derefter i køleskabet. og lad den blive helt kold.

Dag 2

  • Gelé: Udblød husblassen i koldt vand i 10 minutter. Varm 1 dl solbærsaft op i en lille gryde, og smelt den udblødt husblas heri. Kom de sidste 2 dl solbærsaft i, rør rundt, og lad det køle i 10 minutter.
  • Hæld forsigtigt solbærsaften på kagen, og lad geléen sætte sig. Det tager et par timer på køl.

Solbærsaft

  • Ingredienser: 500 gram solbær, 5 dl vand og 240 gram sukker eller steviadråber (ca. 20 dråber, men prøv dig frem).
  • Skyl solbærrene, og put dem i en gryde med vandet. Kog det op, og lad det simre ved lav varme under låg i ca. 20 minutter.
  • Si solbærrene fra igennem en si. Bruger du stevia, skal du bare tilsætte dråberne og hælde saften på flasker, der er rengjort med kogende vand og evt. skyllet med Atamon. Hvis du bruger sukker, skal du hælde saften tilbage i gryden, tilsætte sukker og lad det simre i 10-15 minutter, før du hælder det på de rengjorte flasker.
  • Saften kan holde sig i køleskabet 1-2 uger, hvis du ikke bruger Atamon. Bruger du Atamon, kan den holde flere uger.

Opskrift på kagen er fra bogen Lakrids i maden af Johan Bülow.

fff

Cheesecake med lakridsbund og solbær

Post navigation


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *