Instagram er en fantastisk kilde til inspiration, og her faldt jeg over en australsk opskrift på Licorice Bread. Det var jeg selvfølgelig nødt til at prøve! Ok, brød og brød, det er nærmere en kage – sådan i stil med bananbrød.
Opskriften er med blød og sød finsk lakrids (soft eating licorice), der koges i vand og blandes med hvidt sukker, brunt sukker, æg, sirup, olie og selvhævende mel. Der skal også vegetabilsk kul i (dét, som man bruger til at farve lakrids sort med, også kaldet E153).
Jeg havde ikke præcis de samme ingredienser, så jeg prøvede mig frem med det, der mindede mest om. Fx havde jeg ikke ‘caster sugar’, som ser ud til at være noget meget fintmalet sukker, man bruger i Australien. Så jeg brugte almindeligt hvid sukker. Som brunt sukker brugte jeg rørsukker og brun farin og i stedet for vegetabilsk olie brugte jeg smør (jeg tænkte ikke, at olivenolie ville være det rette valg i dette brød).
Selvhævende mel er ikke noget, jeg ligger inde med – der er vist ikke så udbredt i Danmark, men heldigvis fandt jeg en blandselv-guide ved louiogbearnaisen.dk. Vegetabilsk kul ligger jeg heller ikke inde med, så den flotte sorte farve på brødet, måtte jeg undvære. Den betyder heldigvis ikke noget for smagen.
Køkkenet duftede simpelthen, så mundvandet løb, da jeg kogte lakridsen. Det krævede lidt selvbeherskelse ikke at kaste sig over denne masse.
Det bagte brød dufter skønt af lakrids og sirup, det er fedtet, men med en dejlig sprød skorpe og en virkelig fyldig smag af sort lakrids og konfekt.
Du kan servere brødet med smør, ost eller med en topping med flødeost, flormelis og citron eller lime, som man fx bruger på gulerodskage. Det syrlige mod det søde lakridsbrød kan bestemt anbefales.
Opskrift
1 brød
130 gram sød finsk lakrids
180 g vand
2 æg
1 æggeblomme
100 g hvid sukker
165 g brun sukker
150 g brun sirup
100 ml olie eller 90 gram smeltet smør
200 gram mel
2 tsk bagepulver
knap 0,5 tsk. salt
2 tsk. vegetabilsk kul (kan udelades)
- Lav først lakridspuré ved at koge lakridsstykker og vand i en gryde, til lakridsen er blød (ca. 10 minutter). Blend massen til en blød puré, og lad den køle af.
- Forvarm ovnen til 160 grader, og beklæd en bageform (ca. 2 liter) med bagepapir.
- Bland mel, bagepulver og salt.
- Pisk æg og hvidt sukker sammen, og pisk derefter sirup, olie/smør, lakridspuré og evt. vegetabilsk kul i. Når alt er pisket godt sammen, blandes melblandingen i.
- Hæld massen i bageformen, og bag i ca. 80 minutter, eller til midten yder modstand, når du rører den.
- Midten af kagen kan falde lidt sammen, for kagen er lidt temperamentsfuld, men det har ingen betydning for smagen.
Inspiration fra notquitenigella.com som har fået opskriften fra Kickaboom Cafe i Blue Mountains.