Jeg havde nogle æbler, som trængte til at blive brugt, og hvad er så mere naturligt end at lede efter en opskrift med æbler og lakrids?
Opskriften, jeg fandt, er med æbler, marcipan og lakridspulver. Jeg brugte vaniljesukker i stedet for vaniljestang og sukker, og så tilføjede jeg hakkede mandler på toppen for at få lidt crunch i teksturen.
Dejen er mere fin end almindelig mørdej. Nok fordi, den er lavet med flormelis.
Tærten er lækker serveret med flødeskum eller skyr, men det er mest marcipanen, der smager igennem, mens lakridsen kommer let i eftersmagen. Jeg forestiller mig, at tærten vil være rigtig god med lakridsmarcipan.
Opskrift
1 tærte
Mørdej
280 g hvedemel
90 g flormelis
150 g smør
1 stort æg
Fyld
200 g marcipan
4 æbler
1 vaniljestang
2 spsk. sukker
2-3 tsk lakridspulver
1 æg til pensling
Tilbehør
Cremefraiche, skyr eller flødeskum
- Kom hvedemel i en skål sammen med sigtet flormelis, smuldr smørret heri, og saml dejen hurtigt med ægget.
- Læg dejen i køleskabet i ca. 30 minutter, før den rulles ud.
- Rul mørdejen ud, så den kan dække en stor tærteform på 26-28 cm.
- Skær overskydende kanter af og gem til pynt.
- Riv marcipanen på den grove side af et rivejern, og fordel den på tærtebunden.
- Skær æblerne i kvarte, fjern kernehus, skær æblerne i tynde både, og læg dem ovenpå marcipanen.
- Flæk vaniljestangen, skrab kornen ud, og mas dem sammen med sukkeret, så kornene skilles ad. Du kan også bruge vaniljesukker i stedet – jeg brugte ca. 2 tsk.
- Rør lakridspulver i vaniljesukkeret, og fordel det over æblerne.
- Rul resten af dejen ud ,og udstik dejen med en stjerneudstikker eller anden dekorativ form.
- Fordel stjernerne over æblerne.
- Pensl med æg, og bag tærten ved 180 grader i ca. 20 minutter, til den er gylden.
- Server kagen med flødeskum eller creme friache.
Opskrift inspireret af www.lv10.dk: “Æbletærte med vanilje og lakrids”.