Skønt brød med sprød skorpe og subtil lakridssmag. Opskriften er fra en svensk bog om lakrids, hvor forfatterne skriver, at ideen til brødet opstod, fordi de ved en fejl var kommet til at købe lakridsrodspulver i stedet for lakridspulver.
Men fejlkøbet var jo heldigt, for det er et dejligt brød, som smager fantastisk – nybagt med smør, som tilbehør til aftensmaden eller med denne citronmarmelade med lakrids, som er en opskrift fra samme svenske bog.
Lakridsrodspulver er lys beigefarvet og lavet på tørrede og formalede lakridsrødder og har en rundere smag end lakridspulver, der er lavet på lakridsrod, der er kogt ind til sort, flydende lakridsmasse, som man så spraytørrer.
Brødet her er rimelig groft, fordi der er brugt fuldkornshvedemel. Men man kan også erstatte det med hvedemel, hvis man vil have et lettere brød, eller man kan bruge halvt af hver.
Opskrift
2 brød
1 dl rugmel (55 g)
0,5 dl blendede hørfrø
2 + 3 dl vand
50 g gær
1 knivspids sukker
1 spsk. salt
1 spsk. ahornsirup eller flydende honning
2 spsk. lakridsrodspulver
1 dl hakkede valnødder
Ca. 1,3 dl fuldkornshvedemel (800 g)
- Blend hørfrø, bland dem med rugmel, og hæld 2 dl kogt vand over blandingen. Rør godt i blandingen, og lad den stå, til den er kølet af.
- Smuldr gæren i en skål, og opløs den i 3 dl lunt vand sammen med en knivspids sukker. Lad det stå ca. 10 minutter, så gæren begynder at arbejde.
- Bland rugmelsblandingen i gærvæsken og tilsæt de øvrige ingredienser, men tilsæt melet lidt ad gangen for at vurdere, om det hele skal i. Gem lidt til du skal forme brødene. Ælt dejen i 6-7 minutter i maskine eller 10-12 minutter i hånden for at få en smidig dej.
- Dæk dejen med et viskestykke, og lad den hæve ca. 45 minutter.
- Del dejen i to, ælt dem lidt og form to aflange brød. Læg dem på bageplade med bagepapir, dæk med viskestykke, og lad dem hæve ca. 45 minutter.
- Varm ovnen til 225 grader, sprøjt vand på brødene, så skorpen bliver sprød, og sæt dem ind på nederste rille. Sænk varmen til 200 grader, og bag brødene i ca. 30 minutter. Hvis brødene lyder hule, når du banker på dem, er de færdige.
- Lad brødene køle af på en rist.
Opskriften er fra den svenske bog “Lakrits – en kärleksförklaring i svart”