Flødekarameller har jeg lavet mange af i min barndom. Med sirup og fløde i en gryde. Kunsten var at ramme den rigtige temperatur, så karamellerne kunne stivne uden at blive for hårde. Da jeg forsøgte igen – og igen og igen – for et par år siden, kunne jeg ikke få det til at lykkes, så jeg opgav.
Men da jeg forleden faldt over en opskrift, hvor man kan lave karamellerne i mikroovnen, var jeg straks klar til at teste. Det var umiddelbart superlet. Desværre blev karamellerne ved med at være flydende. Hverken en tur i køler eller fryser kunne hjælpe.
Så gang i Google og her fandt jeg hjælp ved Louises Madblog: Hvis karamellerne ikke stivner, kan de bare få ekstra tid i mikroovnen senere.
Man kan eksperimentere med både fyld og pynt. Her har jeg brugt chiliflager og lakridssalt.
Opskrift
30-40 stk. afhængig af størrelse
Forberedelsestid: Ca. 10 min
1 dl piskefløde
1/2 dl lys sirup
2 spsk glukosesirup
1/2 dl sukker
1 spsk. lakridspulver
1/2 spsk. lakridsgranulat
Pynt
Chiliflager
Lakridssalt (fx fra Saltwerk)
- Bland alle ingredienserne i en stor skål, som kan tåle at komme i mikroovnen. Karamelmassen koger meget op, så skålen skal være stor. Jeg brugte en firkantet skål på 20×20 cm med en kant på 4 cm.
- Sæt skålen i mikroovnen på fuld effekt (700W) i 5 minutter.
- Rør rundt i skålen og giv det yderligere 2 minutter.
- Tjek om karamellen er færdig ved at dryppe lidt karamel ned i et glas med koldt vand. Lad det ligge i cirka 30 sekunder, når du tager det op skal karamellen kunne formes til en kugle, men stadig være let blød i det.
- Hvis massen fortsat er blød, skal den have længere tid i mikroovnen. Prøv evt. med 1 minut ad gangen. Bliver massen for hård, kan du komme lidt mere fløde i og give den en tur mere i mikroovnen.
- Hæld massen op i en lille form (ca. 12×14 cm) beklædt med bagepapir.
- Når karamellen er helt afkølet (tager cirka 1 time), tager du den op af formen og klipper eller skærer den i mindre stykker.
- Vend evt. karamellerne i lidt flormelis, så de ikke klistrer sammen og pak dem evt. ind i bagepapir.